Uit een nieuw en het meest grootschalige onderzoek ooit blijkt nu onomstotelijk dat biologische voeding toch veel voedzamer is dan conventioneel geteelde gewassen. Biologisch gekweekte gewassen bevatten aanzienlijk meer antioxidanten en minder sporen van pesticiden.

De cijfers zijn niet min: biogewassen bevatten zo’n 17 procent meer antioxidanten, stoffen die weefsel en DNA beschermen tegen beschadiging. Voor sommige categorieën zoals flavonoïden was het verschil nog veel groter, tot 69 procent.

Wie kiest voor een biologisch dieet krijgt volgens de onderzoekers zo gemiddeld 20 tot 40 procent meer antioxidanten binnen, het equivalent van 1 à 2 extra porties fruit of groenten, maar dan zonder de extra calorieën.

De conclusies zijn opvallend, want twee jaar geleden stelde een studie van de Universiteit van Stanford geen significante gezondheidsvoordelen vast. De nieuwe studie is echter veel grootschaliger – ze combineert de resultaten van maar liefst 343 onderzoeken – en ook de methodologie is erop vooruit gegaan.

“We konden gebruik maken van een veel grotere en kwalitatief betere waaier aan studies dan onze collega’s die eerdere vergelijkingen maakten”, zegt Carlo Leifert, hoogleraar aan de Universiteit van Newcastle en hoofdauteur van de studie.

De auteurs zien een logische verklaring in de verschillende concentratie aan antioxidanten: een plant in de reguliere landbouw heeft toegang tot grote hoeveelheden synthetische stikstof, die ze volop omzet in koolhydraten en zetmeel. De plant groeit dus snel, maar de hoeveelheid aan antioxidanten blijft gelijk, waardoor de concentratie afneemt.

Omdat biogewassen ook niet besproeid worden, produceren ze noodgedwongen zelf meer stoffen om zich te verdedigen tegen plagen. Die stoffen zijn ook voor de mens gezond in de strijd tegen onder meer hartaandoeningen en bepaalde kankers.

De onderzoekers gaan niet zover om te stellen dat biovoeding gezonder is. “We maken geen gezondheidsclaims, omdat we dat niet kunnen”, zegt Leifert. De studie stelt enkel vast dat de voeding meer stoffen bevat waarvan bekend is dat ze goed zijn voor de gezondheid.

Wel bleek ook duidelijk uit de studie, en hier strookte ze wel met eerdere studies door onder meer Stanford, dat conventioneel geteelde gewassen drie tot vier keer vaker sporen van synthetische pesticiden bevatten dan biogewassen. Die sporen komen soms voor op biogroenten of -fruit, maar meestal in concentraties die tien tot honderd keer lager liggen. De studie verschijnt deze week in het British Journal of Nutrition.

Categorieën: Geen categorie

Beheerder | Go Advised Group

De Wordpress Garage | IT's What We Do!